Algoloji Tedavisi
Algoloji Nedir?
Algoloji, ağrı tedavisi bölümü, her türlü kronik ağrının yanı sıra, sebebi bulunamayın şiddetli ağrıların tanı ve tedavisi ile uğraşan bir bilim dalıdır.
Çoğunlukla kanser ağrısı ile sınırlı kalmamakla birlikte, baş ağrıları, yüz ağrıları-nevraljiler, boyun ağrıları, omuz-kol ağrıları, sırt ağrıları, bel-bacak ağrıları, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar, nedeni belirlenemeyen ağrılar bu bölümde tedavi edilmektedir.
Algoloji Tedavisi Hakkında
Birey özelinde ağrılar iki farklı tipte incelenir durumdadır. Hastalığın habercisi olan ağrılar ve belirli bir hastalık nedeniyle oluşan ağrılar. Bazı durumlarda sebebi bulunamayan şekilde baş gösteren ağrıların yaşanabiliyor olması hayatı yüksek derecede olumsuz etkiler. Tüm ağrıların her kişi özelinde farklı şekilde tanımlanarak çözümlenmesine dayalı bir tedavi yöntemi olarak bilinen algoloji, en iyi sonuçların alınabilmesine olanak sağlar.
Her birey özel olarak incelenmelerinin ardından tedavinin başlatılabilmesine uygunluk durumuna sahiptir. Yeni teknolojilerle desteklenmekte olan algoloji tedavisi her zaman yüksek derecede fark yaratan bir ağrı tedavisi durumudur. Çeşitli ağrılar için kullanılabilir olmasıyla beraber tamamen kişiye özel olarak değerlendirilebilir. Ağrının hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrasında ağrısının gözden geçirilmesi algoloji tedavi yönteminin tam anlamıyla etkisinin görülebilmesine etki eder.
Tedavi, her hasta özelinde ayrı olarak şekillendiriliyor olduğu gibi dolayı temel olarak yaşam kalitesinin artırılmasını hedef alınır. Ağrılar sebebiyle günlük hayatın içerisinde bir takım sorunların yaşanabilmesi olasılığının yanı sıra aynı zamanda bir o kadar da rahatsızlık verici derecede belirli bölgelerde oluşan ağrı sebebiyle yakınma görülebilmesi mümkündür. Algoloji tedavisi günümüzün modern ve yenilikçi uygulamalarından biri olarak tercih edilir.
Ağrı kişisel bir deneyimdir ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları gerektirir. Ayrıntılı muayene sonrasında ağrı uzmanı tarafından hasta için en uygun tedavi seçenekleri belirlenir.
Algoloji-Girişimsel Ağrı Tedavisi (Interventional pain therapy)
Kliniğimizde kronik malinite dışı oluşan ağrıları günümüzdeki modern yöntemler ile tedavi edebilmekteyiz. Kliniğimizde yapılan tedaviler günübirlik hastane yatışı ile sedasyon ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu tedavileri aşağıdaki gibi belirtebilmekteyiz:
- Tetik Nokta enjeksiyonları: Özellikle adale kökenli fibromyalji, myalji ve fibromyozit gibi sendromların ağrılarında, bazı migren kökenli ağrılarda kullanılan bir yöntemdir. Lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile tedavi yapılmaktadır.
- Bölgesel sinir ve sempatik sinir blokları: çeşitli ağrılarda hem tanısal hemde tedavi amacı ile kullanılan yöntemler olup, uzun etkili tedavi için kimyasal nörolizis yapan ilaçlar kullanılmaktadır. Kaburga sinirlerinede benzer uygulama yapılmaktadır.
- Epidural ve Transforaminal steroid enjeksiyonları: Özellikle bel ve boyun fıtığı, omurilik yapışıklıklarında, nörit denilen sinir iltihaplarında, spinal kanal darlıklarında, ameliyat sonrası gelişen bazı ağrılarda, spor yaralanmalarında, bel sırt tarvmalarında steroid içeren ilaç bölgeyi ilgilendiren epidural boşluk içine röntgen altında enjekte edilmektedir.
- Radyofrekans Termokoagülasyon: Özellikle Omurga faset eklemlerinde, faset sinirlerinde ve yüz sinirlerinde ve bazı uzuv sinirlerine uzun etkili tedavi yapılabilmektedir. Bu teknik ile ilgili sinire 4280 C derece ile ısı uygulanarak tedavi edilmektedir.
- Epiduroskopi uygulaması: Omur ilik kanalına röntgen altında girilerek direkt göz ile patoloji tespit edilir ve aynı anda problem lazer, RF , yapışıklık açıcı ilaç uygulamaları ve değişik kateterler ile sorun giderilmektedir.
- Nükleoplasti uygulamaları: Omurgadaki diskler içine röntgen yardımı ile çeşitli iğneler ile girilerek genellikle fıtıklaşan kısım laser, RF veya çeşitli ilaç uygulamaları ile söndürülmekte veya Perkütan Hidrodiskektomi denilen saatte 800900 km su basıncı uygulanarak fıtıklaşan disk kısmı parçalanarak dışarı alınmaktadır.
- Epidural adezyonolizis: Omur ilik zarında oluşan yapışıklıkların röntgen yardımı ile çeşitli lazer, RF ve eritici ilaç uygulamaları ve kateterler ile açılması işlemidir.
- Spinal Kord stimülasyonu: İnatçı kronik ağrılarda kalıcı olarak omurilik zarı içine röntgen altında bazı elektrodlar yerleştirilerek kalıcı pil yardımı ile akım gönderilerek ağrının durdurulması işlemidir.
- Kanser Ağrılarında şikayet ile ilgili bölgeye ve ağrının şiddetine göre:
- Narkotik olmayan veya Narkotik ağrı kesici ilaçlar ile ilgili tüm vücut ağrılarını belirli dozlara çıkılarak kontrol altında almaya çalışıyoruz. Ancak, bu ilaçlara bağlı olarak yan etkilerin görüldüğü vakalarda: Tamamlayıcı tıp uygulamaları (Akupunktur, Ozon uygulaması veya Fitoterapi vs) ile veya Girişimsel Ağrı Tedavileri olan Bölgesel sinir Blokları (Lokal Anestezi, Nörolitik sinir blokajı vs) veya Epidural/Spinal Kateter/Port takarak daha etkin ağrı kontrolü sağlayabiliyoruz.